vineri, 4 iulie 2008

Fotbal si portocale in Catania


Aveam vreo opt ani cand am citit "Moarte si portocale la Palermo". Era mica, o editie veche, de prin anii 70, scoasa de "Temerarii" parca. Prafuita, uitata intr-o biblioteca veche, din lemn masiv, a unui vecin cu care isi bea bunica-mea cafeaua, mi-a atras atentia coperta in culori vii. Scrisa de Vintila Corbul, a fost prima carte in care am auzit despre mafie, mult mai tarziu avand onoarea sa pun mana pe un veritabil Mario Puzo. Visam sa ajung si eu Don. Sau macar sa infasor o garota in jurul gatului vreunui nefericit. N-a fost sa fie.
A ajuns in schimb Dica la Catania. A ales sa mimeze fotbalul (pardon, sa jongleze cu balonul) in inima mafiei siciliene. A dat branza mafiei din pipera pe portocalele mafiei din "cizma". Si s-a bucurat teribil cand a scapat de Steaua, plecand cu satisfactia pe care o avea don Vito Corleone cand i se jura credinta si i se saruta mana. Steaua nu s-a bucurat. Nu pentru ca ar fi pierdut un geniu carpatin, ci pentru ca suma tranzactiei se invarte undeva in jurul unei ramuri de maslin si a 5 box-paleti de portocale cu aroma puternica, de sange sicilian. Asteptau mult mai mult, au primit,in schimb, valoarea reala. Se vorbea de transferuri la Middlesbrough, Manchester City, Dinamo Kiev.... Sa fim seriosi, doua loburi, un gol din lovitura libera, un schiopatat, o limba scoasa, si rare momente de geniu nu fac cat imaginea din returul semifinalei cu Middlesbrough, cand "Dicanio" era singurul care se plimba pe teren ca pe o strada pustie, prafuita, dintr-o Catanie speriata parca de soldatii lui don Domenico Clericuzio.
Primirea pe care i-au facut-o suporterii inseamna mult pentru ex-stelist. Daca e baiat destept, ar trebui sa-si dea seama ca va fi iubit atata timp cat va alerga. Daca se va concentra cu limba intr-o parte, asa cum numai el stie, si va da totul pentru echipa, la antrenamente si in meciuri, va fi pentru micutul orasel intr-adevar un RonalDICA, asa cum a fost poreclit, intr-o clipa de euforie, de vreun suporter mai hatru. Daca se va culca pe o ureche, precum in ultima vreme la clubul lui Don Gigi de Pipera, automultumit, nonsalant si imperturbabil, traind doar din cateva faze la fel de rare ca un triceratops in metroul bucurestean, nici macar celebrul "consigliere" Walter Zenga nu il va salva de furia luparelor vopsite in rosu-albastru.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Le zici bine Metale :)

Alex Florescu spunea...

:)) Merci, merci! ce faci bai nene? ca nu ne-am mai vazut de-o groaza de ani!

Anonim spunea...

salutare ;)

Alex Florescu spunea...

bine-ai revenit, maestre!

Anonim spunea...

Auzi tata, da' de jiji nu siti nimic? Cind il trasfera si pe el cineva?
Cit mai departe, desigur

pustiu spunea...

Does Siberia rings a bell?

Anonim spunea...

Imi dai si mie o adresa de email de-a ta? L amine pe blog existya o adresa de email, as vrea sa-mi dai un replay. Multam mult.