sâmbătă, 21 iunie 2008

Renasterea unui imperiu - de la Osman I la Fatih Terim


Intre 1299 si 1922 au stat cu iataganul la gatul tarilor pe care le asuprisera. Vaste teritorii li se inchinau, platind tribut califatului. Anatolia, Orientul Mijlociu, părţi din Africa de Nord, Balcanii şi Caucazul le-au stat la picioare. Victoria Antantei în primul război mondial, când forţele Aliaţilor i-au înfrânt pe turci în Orientul Mijlociu, a dus la faramitarea Imperiului Otoman, puterile învingătoare impartindu-si teritoriile scapate de sub robia sultanului. În numai câţiva ani au fost proclamate noi state. Unul dintre acestea a fost Republica Turcia, fondata in 29 octombrie 1923, avandu-l presedinte pe Mustafa Kemal. Vizionar? Oare stia ca in Elvetia, 85 de ani mai tarziu, ai lui aveau sa tremure la inceputul unui campionat european, pentru ca mai apoi sa cotropeasca strazile Vienei? Kemal inlatura Sharia, legea musulmana, inlocuind-o cu codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german. Terim a trecut peste inceputul teribil cu Portugalia, cand, probabil, daca Mustafa "Ataturk" Kemal ar mai fi trait, nu numai ca nu ar fi inlaturat valul de pe chipul femeilor, ba Nihat si ai lui ar fi fost obligati sa-l poarte si pe gazon, ca o pedeapsa pentru jocul dezamagitor. Otomanii si-au revenit, au trecut peste asta, si-au adus aminte ca au fost, candva, o forta de temut in Europa, si s-au jucat cu "codul civil elvetian". 2-1. Sperante pentru recladirea unui nou imperiu. In sferturile cu Croatia au aratat de ce Terim poate deveni urmasul lui Soliman Magnificul. Turcii nu cedeaza niciodata. Si se pregatesc sa-si insuseasca "codul comercial german". O vor face, cu siguranta, in semifinale. Iataganele lor sunt mai ascutite. Dorinta de victorie este un modus vivendi si psihicul le este mai puternic decat al nationalei noastre, care, umila, nu a reusit macar sa dea foc gazonului, sa otraveasca sticlele cu apa si sa sape transee in fata olandezilor. Poate daca jucam cu turcii ne iesea.
Turcia viseaza la un nou imperiu. A mai ramas o saptamana pana aflam daca Terim il va conduce cu mana de fier. Si, cel putin pentru inca 4 ani, nicio Antanta nu va reusi sa-l distruga. Pentru ca un calif necrutator, Semih Senturk, va fi acolo, pregatit sa riposteze!

12 comentarii:

Anonim spunea...

nu cred ca le va merge cu nemtii. parerea mea! dar cert e ca ne-au facut in singe!!!

Alex Florescu spunea...

io zic ca le va merge! PARIU!

Anonim spunea...

sa le dau la muie la turci. ii calca germania in picioare. nu mai bine ajungea CROATIA in finala? ce ciuda mi-a fost. iar arbitrul ala de rahat, daca il lasa pe Bilic sa faca schimbarea...asa, s-au dus spurcatii aia...

Anonim spunea...

Rusia tata :D


si be) fi-ti-ar codurile sa-ti fie! dezactiveaza-le naibii, ca de fiecare data uit de ele..

Alex Florescu spunea...

cum pana mea sa dezactivez alea?

Anonim spunea...

Turcia a avut doar bulan. Imens. Ca fotbal sînt 0. Barat. Au avut bulan cu gafa aia uriaşă a lui Cech, care se poate întîmpla doar o dată în carieră, apoi cu Croaţia nişte devieri norocoase. Plus ratările monumentale ale elveţienilor şi croaţilor. Muie Turcia.

Alex Florescu spunea...

@anonim: e parerea ta. si a multor altora! din pacate, fotbalul se joaca pe goluri! nu neg, am tinut cu croatii. Dar sa nu uitam ca turcii au jucat cu inima. Asta ii defineste ca si natie. Sunt luptatori. Asa cum ai nostri nu stiu sa fie!

Anonim spunea...

Da, fotbalul se joacă pe goluri, dar faptul că au avut noroc de greşelile altora nu-i face vreo mare naţiune fotbalistică.
Şi între 1299 şi 1922, a mai fost şi unul numit Timur Lenk, la gîtul căruia nu prea au stat cu iataganul :D.

P.S. Şi bă, eu nu sînt anonim, ne-am înţeles? Cîţi oameni scriu "pe net" cu diacritice şi după regulile vechi de scriere? Ce e aşa greu :)...?

Alex Florescu spunea...

?????????

Anonim spunea...

Păi vezi dacă te-ai izolat de noi? Înţeleg să te izolezi de Geo, că ăla te lasă exact cînd ţi se deschide apetitul, dar tocmai pe mine să mă uiţi ?
P.S. Disorder unleashed :D.
P.S. 2. Am cumpărat GSP după vreo 3-4 luni de pauză... oroare.

pustiu spunea...

Anonime, lasa-l mai incet ca e pierduta in spatiu pastiluta.

On-topic (doamne cat urasc expresia asta) Am tinut si io cu turcaletii, dar doar pentru ca ma enerveaza mai tare nazistii decat curcanii.

Peseu: Hai dracu cu berea aia odata!

Alex Florescu spunea...

buey, voi spamati aici? cum a fost pustiule la aia cu ceafa lata? ai adus castraveti?